ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Α.Α.Ν. ΚΑΙ Ε.Α.Α.Α.           Αθήνα 19-02-2019
 
1.- Σήμερα 19-02-2019 οι Πρόεδροι και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι της Ε.Α.Α.Ν. και Ε.Α.Α.Α. ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΥΕΘΑ κ. Ε. Αποστολάκη για συνάντηση με το Συντονιστικό των τριών Ενώσεων, προσήλθαν στην εν λόγω συνάντηση, η οποία όμως λόγω της αρνήσεως της Ε.Α.Α.Σ. να παραστεί μετετράπη από συνάντηση με το Συντονιστικό σε συνάντηση με τις δύο Ενώσεις. Παρέστησαν επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χ. Χριστοδούλου Π.Α. και  Επιτελείς του ΥΕΘΑ.
2.- Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και ο Υπουργός αφού καλωσόρισε τις δύο Ενώσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει.
3.- Οι δύο Ενώσεις ευχαρίστησαν τον ΥΕΘΑ για την άμεση πρόσκληση που τους απηύθυνε.
4.- Σε ερώτηση του ΥΕΘΑ γιατί δεν παρίσταται η Ε.Α.Α.Σ., ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν. τον ενημέρωσε ότι η Ε.Α.Α.Σ. εγνώρισε στο Συντονιστικό ότι δεν θα παραστεί, επειδή οι άλλες δύο Ενώσεις δεν δέχτηκαν να τεθεί ως θέμα προς συζήτηση “οι κρατήσεις των κοινωνικών πόρων των Ε.Δ. να συγκεντρώνονται σε κεντρική οικονομική υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ και στη συνέχεια να διανέμονται στα Μ.Τ. ανάλογα του αριθμού των μερισματούχων των Ε.Δ.”
5.- Τα θέματα που συζητήθηκαν και οι θέσεις του ΥΕΘΑ παρέχονται κατωτέρω.
 
α.- Τιμητική απονομή βαθμού Συνταγματάρχου στους Αποστράτους, Αντισυνταγματάρχες Όπλων και Σωμάτων του Στρατού Ξηράς και Πλοιάρχου στους  Αντιπλοιάρχους (Ε) του Πολεμικού Ναυτικού, που προέρχονται από τις παραγωγικές σχόλες Υπαξιωματικών για αποκατάσταση μιας μακρόχρονης αδικίας προς τα στελέχη του ΠΝ και ΣΞ σε σχέση με τα αντίστοιχα της Πολεμικής Αεροπορίας.
-Ενώ έχει υπάρξει νόμος (4494/2017, ΦΕΚ-165Α) για την αποκατάσταση αυτή, δυστυχώς λόγω της ατελούς διατύπωσής του, δεν έδωσε το δικαίωμα σε όλους τους δικαιούμενους αποστράτους. Επί Υπουργίας του κ. Π. Καμμένου είχε τεθεί το θέμα στον ίδιο και το Επιτελείο του, έχει ολοκληρωθεί η  σχετική νομοτεχνική πρωτοβουλία, η οποία όμως δεν έχει περατωθεί εισέτι αφήνοντας πολλούς συναδέλφους του Σ.Ξ. και του Π.Ν. εκτός της τιμητικής απονομής. Ζητάμε την παρέμβασή σας για επιτάχυνση των διαδικασιών.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Είναι θετικός και θα το προωθήσει.
 
β.-Είσοδος τέκνων Αποστράτων στα παραθεριστικά Κέντρα και τους προμηθευτικούς οργανισμούς των Ε.Δ.
-Ενώ ως Α/ΓΕΕΘΑ έχετε εκδώσει σχετική διαταγή (ΓΕΕΘΑ/Κλάδος Β.΄Φ. 900/55/318482 Σ.5690 από 31-08-2018) για είσοδο των τέκνων των Αποστράτων (εν ζωή και αποθανόντων ) ως ανωτέρω, δεν την έχουν υλοποιήσει ακόμη όλα τα Γ.Ε., παρά το ότι η πασχαλινή περίοδος ευρίσκεται προ των πυλών και η θερινή παραθεριστική περίοδος πλησιάζει.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Θα γίνει συνεννόηση Α/ΓΕΕΘΑ με τα Γ.Ε., ώστε να επιτραπεί η είσοδος σε όλα τα παραθεριστικά κέντρα, πλην των της Αττικής που λόγω φόρτου θα γίνεται τις καθημερινές και ανάλογα με τις δυνατότητες και τα Σαββατοκύριακα.
 
γ.-Στρατιωτικές Λέσχες.
-Οι Απόστρατοι  πληρώνουν για την είσοδο στις Στρατιωτικές Λέσχες. Ζητάμε οι Απόστρατοι να εισέρχονται στις Στρ. Λέσχες χωρίς να πληρώνουν είσοδο/συνδρομή. Το θέμα ευρίσκεται στο ΓΕΕΘΑ για επίλυση εδώ και 2 χρόνια.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ :  Θα το εξετάσει και θα εκδοθεί Απόφαση, η οποία θα καλύπτει το θέμα πάγια και ενιαία για όλους.
 
δ.-Γραφείο Αποστράτων στο ΥΕΘΑ
-Οι προηγούμενοι ΥΕΘΑ είχαν  διαθέσει ένα Γραφείο Συντονιστικού στο ΥΕΘΑ, ώστε να γίνονται εκεί οι συνεδριάσεις του Συντονιστικού, το οποίο όμως όταν δημιουργήθηκε η θέση της Υφυπουργού του ΥΕΘΑ μας ζήτησαν και το επιστρέψαμε ελλείψει χώρου για το Επιτελείο της Υφυπουργού. Ζητάμε την επιστροφή του Γραφείου.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Με μέριμνα του Α/ΓΕΕΘΑ θα εξευρεθεί κατάλληλος χώρος.
 
ε.-Εξυπηρέτηση Αποστράτων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και ειδικά στα οδοντιατρεία.
-Είναι γεγονός ότι οι Απόστρατοι δεν εξυπηρετούνται στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία στο βαθμό που δικαιούνται, παρόλες τις προσπάθειες των Γ.Ε. και των ίδιων των Νοσοκομείων. Το πρόβλημα είναι έντονο στα Οδοντιατρεία όπου οι Απόστρατοι αντιμετωπίζονται σχεδόν ως ξένοι. Το πρόβλημα θα οξύνεται προϊόντος του χρόνου συνεπεία της μείωσης των εισαγομένων υποψηφίων Ιατρών στη ΣΣΑΣ και της παράλληλης αύξησης των δικαιούχων των Στρ. Νοσοκομείων. Ζητάμε την εξέταση αύξησης των αποδιδομένων από τη ΣΣΑΣ Ιατρών, την αύξηση της διακλαδικότητας των Στρ. Νοσοκομείων και την κατά προτεραιότητα εξέταση/νοσηλεία των Αποστράτων και των Μελών των οικογενειών τους. Οι Απόστρατοι και τα μέλη των οικογενειών τους θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων, πλην των εν ενεργεία.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Τα Στρ. Νοσοκομεία είναι υψηλού επιπέδου και λειτουργούν σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουν, οι οποίες είναι υψηλές και για θέματα λειτουργικότητας και εξυπηρέτησης θα πρέπει οι Ενώσεις να συνεργαστούν με τα οικεία Γ.Ε. Ειδικά για το ΝΙΜΤΣ εάν οι Απόστρατοι του Π.Ν. επιθυμούν να έχουν δικαίωμα νοσηλείας και εκεί θα πρέπει να πληρώνουν εισφορά, όπως οι του Σ.Ξ. και της Π.Α. και είναι αρμοδιότητα της Ε.Α.Α.Ν. να το κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους.
 
στ.-Υπουργική Απόφαση ΥΕΘΑ για μοριοδότηση Αποστράτων για παραθερισμό στα κέντρα αναψυχής των Ε.Δ. (Υ.Α ΥΕΘΑ Φ.400/32/82424/ Σ. 343 Αρ. ΦΕΚ 1139 από 3-6-2011 Τεύχος Δεύτερο Άρθρο 6).
-Με την εν λόγω Υ.Α. δίνεται δικαίωμα παραθερισμού κάθε χρόνο και χωρίς μοριοδότηση σε ειδικές κατηγορίες Αποστράτων (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, βετεράνοι, μονογονεικές οικογένειες) με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες διατιθέμενες θέσεις να είναι λίγες. Ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα στις τρεις Ενώσεις να καθορίζουν τον αριθμό παραθεριστών αυτών των κατηγοριών ανάλογα με τις διατιθέμενες από τα Γ.Ε θέσεις.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ: Προτίθεται να αλλάξει την διαδικασία, ώστε οι Ενώσεις Αποστράτων να ρυθμίζουν αποκλειστικά τα του παραθερισμού των Αποστράτων.
 
ζ.-Εξυπηρέτηση Υπαξιωματικών ε.α. από τις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών.
-Οι Απόστρατοι Υπαξιωματικοί οι οποίοι βάσει του ν.1171/72 δεν δικαιούνται να είναι Μέλη των Ενώσεων Αποστράτων είναι απροστάτευτοι θεσμικά, γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς. Ως πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η έκδοση ταυτότητας Αποστράτου για τους Αποστράτους Υπαξιωματικούς, που λαμβάνουν Μέρισμα από τα Μ.Τ., από τις τρείς Ενώσεις ή από τα Γ.Ε., ώστε τουλάχιστον να αποδεικνύεται η πρότερη υπηρεσία τους στις Ε.Δ. και να έχουν αποδεικτικό για είσοδο σε επιτρεπόμενους για αυτούς στρατιωτικούς χώρους.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Ταυτότητες πρέπει να εκδίδουν τα Γ.Ε. Πράγματι υπάρχει ένα κενό στην θεσμική εκπροσώπηση των Αποστράτων Υπ/κών. Εάν επιθυμούν οι Ενώσεις την ένταξή τους να υποβάλουν πρόταση στο ΥΕΘΑ.
 
η.-Αποδεικτικά Ναυτικής Ικανότητας (ΑΝΙ).
-Το πρόβλημα το γνωρίζετε πολύ καλά από τότε που είσαστε Α/ΓΕΝ και εάν και έχουν παρέλθει 6 χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου δεν έχει εκδοθεί εισέτι η σχετική εξουσιοδοτική ΚΥΑ. Τελευταία εξέλιξη είναι ότι το ΣτΕ επέστρεψε το σχέδιο ΚΥΑ (ΥΕΝ-ΥΕΘΑ) για νομοτεχνικές βελτιώσεις και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Ζητάμε την παρέμβασή σας για επιτάχυνση των διαδικασιών.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Γνωρίζει το θέμα από παλαιά και το παρακολουθεί και σύντομα θα λήξει.
 
θ.-Νέα ΚΥΑ  για εκλογή ΔΣ/ΕΑΑΝ.
-Η νέα ΚΥΑ έχει τύχει της επεξεργασίας όλων των υπηρεσιακών παραγόντων και ευρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής από εσάς. Η βασικότερη αλλαγή στην ΚΥΑ είναι η αλλαγή στη σύνθεση του 11μελούς ΔΣ/ΕΑΑΝ με αύξηση του αριθμού των Μελών Αξιωματικών (Ε) από 3 σε 4, με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των Μελών Μαχίμων (στην παρούσα συγκυρία) από 2 σε 1(η 4η θέση των (Ε) δίδεται από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΝ). Επειδή την 17-03-2019 γίνονται εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ/ΕΑΑΝ και η ΕΑΑΝ επιθυμεί διακαώς η σημαντική αυτή αλλαγή να εφαρμοσθεί με τα αποτελέσματα των εν λόγω εκλογών παρακαλούμε να λάβετε τα δέοντα μέτρα για εξασφάλιση αυτού.
-ΘΕΣΗ ΥΕΘΑ : Θα υπογράψει την ΚΥΑ που προβλέπει κυρίως ανακατανομή των θέσεων των Μελών του Δ.Σ., φροντίζοντας να μην δημιουργηθούν νομικά κενά, λόγω των εκλογών της Ε.Α.Α.Ν. της 17-03-2019.
 
6.- Επί πλέον ετέθησαν και τα ακόλουθα  θέματα τα οποία δεν άπτονται άμεσα των καθηκόντων του ΥΕΘΑ, αλλά επηρεάζουν τη ζωή των Αποστράτων και ζητήσαμε την παρέμβασή του. Τα θέματα αυτά είναι :
α.-Αναδρομικά του Ν.4575/18.
Σας έχουμε κοινοποιήσει την επιστολή του Συντονιστικού με αριθ. Πρωτ. 68Σ από 22-01-2019  και ζητάμε την παρέμβασή σας.
β.-Άρθρο 12 ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
Έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργησή του, γιατί ο νόμος αυτός πλήττει κυρίως τις χήρες των Αποστράτων. Ζητάμε την παρέμβασή σας για τροποποίηση του νόμου, άσχετα από την απόφαση του ΣτΕ.
γ.-Συμμετοχή των Αποστράτων στις Επιτροπές του ΕΦΚΑ
Με  έγγραφά μας  έχουμε ζητήσει να μετέχουμε στις επιτροπές του ΕΦΚΑ και παρόλο που το αίτημά μας έχει στηρίξει και ο προηγούμενος ΥΕΘΑ με το έγγραφο ΥΕΘΑ/ΣΤΡ.ΓΡ.ΥΠΟΥΡΓΟΥ Φ. 400/198/21283 Σ 3437 από 3-3-2017 που σας επισυνάπτουμε, ουδέν έχει γίνει. Ζητάμε την παρέμβασή σας.
δ.-Διανομή του εσόδου από τα 0,20 λεπτά του ΕΥΡΩ που δίνουν οι συνταξιούχοι και στις τρείς Ενώσεις μαζί με άλλους Φορείς συνταξιούχων (άρθρο 102 του ν.4387/16 για ενίσχυση συνταξιουχικών οργανώσεων).
Ενώ εκπροσωπούμε το σύνολο των Αποστράτων (120.000 Μέλη) ο κ. Υφυπουργός Εργασίας που κατανέμει τις πιστώσεις δίνει χρηματικά ποσά σε Συλλόγους ΝΠΙΔ και δεν δίνει στις τρεις θεσμικές Ενώσεις, παρόλο ότι τα έχουμε ζητήσει επισήμως (σχετικό έγγραφο ΥΠ.ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ αριθ. Πρωτ.34398/1199 από 3-9-2018 που σας επισυνάπτουμε). Ζητάμε την παρέμβασή σας.
 
7.- Για τα θέματα της ανωτέρω παραγράφου 6 ο ΥΕΘΑ εγνώρισε ότι θα τα εξετάσει και θα πράξει αναλόγως.
Αντιναύαρχος Σπ. Περβαινάς Π.Ν. ε.α. Πρόεδρος Ε.Α.Α.Ν.
Αντιπλοίαρχος (Ε) Γρ. Γεωργακόπουλος Π.Ν. ε.α. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Ν.
Αντιπτέραρχος (Ι) Σ. Καββούρης Π.Α. ε.α. Πρόεδρος  Ε.Α.Α.Α.
Αντισμήναρχος (Ρ) Ι. Κρανιάς Π.Α. ε.α. Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Α.Α.Α.
 
*** Δείτε το ακριβές αντίγραφο της Ανακοίνωσης
 
 Πηγή: www.eaan.gr

sigjrr